fbpx

Informatii utile

GHID DE CALATORIE

 

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE a realizat ÔÇ×Ghidul de asisten┼ú─â medical─â pentru cet─â┼úenii rom├óni care c─âl─âtoresc ├«n str─âin─âtateÔÇŁ- cu informa┼úii utile tuturor celor care inten┼úioneaz─â s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n str─âin─âtate. Materialul poate fi accesat pewww.mae.ro, la rubrica ÔÇ×Sfaturi de c─âl─âtorie ÔÇô Ghiduri de c─âl─âtorieÔÇŁ ÔÇô http://www.mae.ro/node/1552.

Uniunea Europeană se întinde pe tot continentul european, de la nord din Laponia până la Marea Mediterană și de la coasta de vest a Irlandei până la ţărmurile Ciprului: o bogată tapiserie de peisaje, de la coaste stâncoase până la plaje nisipoase, de la pășuni fertile până la câmpii aride, de la păduri și lacuri la tundra arctică.

Popoarele din Europa, cu diversitatea de tradi┼úii, culturi ╚Öi limbi, reprezint─â┬ápeste 7 % din popula┼úia lumii. Mo╚Ötenirea lor istoric─â este ilustrat─â de picturi┬árupestre preistorice, de antichit─â┼úi grece╚Öti ╚Öi romane, arhitectur─â maur─â,┬áfor t─âre┼úe medievale, palate renascentiste ╚Öi biserici baroce. ╚śi Europa┬ámodern─â atrage c─âl─âtorul prin ora╚Öele sale vibrante, prin festivit─â┼úile culturale pline de culoare, prin sporturile de iarn─â ╚Öi de var─â ╚Öi prin buc─ât─âria variat─â.

Europenilor le place s─â c─âl─âtoreasc─â, iar eliminarea majorit─â┼úii formalit─â┼úilor┬álegate de pa╚Öaport ╚Öi bagaje a ├«nlesnit mult aceast─â activitate. ╚śaisprezece┬á┼ú─âri din UE au aceea╚Öi moned─â (euro), ceea ce face mai u╚Öoar─â compararea┬ápre┼úurilor ╚Öi elimin─â costurile ╚Öi obstacolele generate de schimbul valutar.┬áCrearea pie┼úei unice care cuprinde acum aproape 500 de milioane de oameni┬áa adus cu ea mai multe posibilit─â┼úi de alegere ╚Öi pre┼úuri mai mici. De fapt,┬ámajoritatea europenilor consider─â c─â a c─âl─âtori ├«n UE este la fel de u╚Öor ca a┬ác─âl─âtori ├«n ┼úara de origine.


Documente de care veti avea nevoie

 

Pentru cetăţenii din Uniunea Europeană:

 

Pa┼čaport sau carte de identitate

├Än prezent nu mai exist─â controale de frontier─â la grani┼úele dintre 22 de ┼ú─âri┬áUE. Acest fapt se datoreaz─â normelor Schengen care fac parte din legisla┼úia┬ácomunitar─â. Aceste norme elimin─â toate controalele la grani┼úele interne, dar┬áinstituie controale e´Čüciente la grani┼úele externe ale UE ╚Öi introduc o politic─â┬ácomun─â a vizelor. Toate ┼ú─ârile UE sunt membre cu drepturi depline ale spa┼úiului┬áSchengen, cu excep┼úia Bulgariei, a Ciprului, a Irlandei, a Rom├óniei ╚Öi a Regatului

Unit. Prin urmare, veţi avea nevoie să prezentaţi un  document de identitate valabil (pașaport sau carte de identitate) pentru a călători în aceste cinci ţări.

Elveţia, Islanda și Norvegia sunt, de asemenea, membre ale spaţiului Schengen,

însă nu sunt membre ale UE.

 

La intrarea sau la ieșirea din UE, veţi avea nevoie la graniţele externe de un

pașaport valabil sau de o carte de identitate.

C├ónd c─âl─âtori┼úi ├«n UE, este bine s─â ave┼úi pa╚Öaportul sau cartea de identitate┬áasupra dumneavoastr─â pentru a putea, ├«n orice eventualitate, s─â v─â declina┼úi┬áidentitatea. Din motive de ordine public─â sau de securitate na┼úional─â, pe┬áperioade limitate, pot ´Čü efectuate veri´Čüc─âri la grani┼úele interne.


Asigura┼úi-v─â c─â, ├«n cazul ├«n care copiii dumneavoastr─â v─â ├«nso┼úesc ├«n c─âl─âtorie,┬áace╚Ötia ´Čüe au propriul pa╚Öaport sau propria carte de identitate, ´Čüe ´Čügureaz─â ├«n┬ápa╚Öaportul dumneavoastr─â.

 

Acordurile cu Elve┼úia, Islanda, Liechtenstein ╚Öi Norvegia ofer─â cet─â┼úenilor din┬áaceste ┼ú─âri dreptul de a ´Čü trata┼úi la fel ca cet─â┼úenii UE ╚Öi de a c─âl─âtori ├«n UE ┬ádoar┬ácu cartea de identitate sau cu pa╚Öaportul.

 

Vize 

Nu aveţi nevoie de viză pentru a călători în interiorul UE.

Pentru cetăţenii din ţările terţe

Pa┼čaport

Ave┼úi nevoie de un pa┼čaport valabil.


Vize

Exist─â 34 de ┼ú─âri ai c─âror cet─â┼úeni nu au nevoie de viz─â pentru o ╚Öedere de cel mult trei luni ├«n UE. Acestea includ Australia, Canada, Croa┼úia, Japonia, Noua Zeeland─â ╚Öi Statele Unite. Lista ┼ú─ârilor ai c─âror cet─â┼úeni au nevoie de vize pentru a c─âl─âtori ├«n Regatul Unit sau ├«n Irlanda difer─â pu┼úin de cea a altor ┼ú─âri membre UE. Dac─â nu sunte┼úi sigur, veri´Čüca┼úi la cel mai apropiat consulat al oric─ârei ┼ú─âri din UE.

Dacă viza dumneavoastră este emisă de o ţară care aplică integral normele Schengen, aceasta vă permite automat să călătoriţi și în celelalte ţări din spaţiul Schengen. De altfel, dacă aveţi un permis de rezidenţă valabil emis de către una dintre ţările Schengen respective, acesta este echivalent cu o viză. Este posibil să  aveţi  nevoie  de  o viză naţională pentru a vizita ţările care nu sunt membre ale spaţiului Schengen.


Banii 

Moneda euro

Euro este moneda naţională pentru aproximativ 329 de milioane de locuitori din 16 ţări membre ale Uniunii Europene: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Ţările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia și Spania. Ţările UE care nu folosesc moneda euro sunt Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Suedia și Regatul Unit. Cele opt ţări care au intrat în UE din 2004 s-au angajat să adopte moneda euro atunci când sunt pregătite.

Simbolul pentru moneda euro este ÔéČ. Bancnotele euro sunt identice ├«n toate┬á┼ú─ârile, dar ´Čüecare ┼úar─â emite monede proprii, av├ónd o fa┼ú─â comun─â ╚Öi o fa┼ú─â cu┬áo emblem─â na┼úional─â distinctiv─â. Toate bancnotele ╚Öi monedele pot ´Čü utilizate┬á├«n orice ┼úar─â UE care a adoptat moneda euro, inclusiv ├«n multe dintre teritoriile┬áacestora de peste m─âri, cum ar ´Čü insulele Azore, insulele Canare, Ceuta┬á╚Öi Melilla, Guyana Francez─â, Madeira, Martinica, Mayotte, R├ęunion ╚Öi Saint-Pierre ╚Öi Miquelon.

Monaco, San Marino și Cetatea Vaticanului au adoptat euro ca monedă naţională, ceea ce le oferă, de asemenea, dreptul de a emite un anumit număr de monede euro având feţele naţionale ale ţărilor  respective. Un număr de ţări și teritorii folosesc euro ca monedă de facto, printre acestea numărându-se Andorra, Kosovo și Muntenegru.

În ţările europene din afara zonei euro, multe hoteluri, magazine și restaurante, mai ales din zonele turistice, acceptă plata în euro, pe lângă moneda naţională, deși nu sunt obligate din punct de vedere legal să procedeze astfel.

Numerar ┼či c─âr┼úi de credit

Datorit─â normelor UE, pentru retragerea de euro de la un automat bancar se┬áaplic─â aceea╚Öi tax─â pe ├«ntregul teritoriu UE, tax─â echivalent─â celei aplicabile ├«n┬á┼úara dumneavoastr─â de origine atunci c├ónd retrage┼úi bani de la un automat┬ábancar care nu apar┼úine b─âncii dumneavoastr─â. Taxa de tranzac┼úie pentru┬ápl─â┼úile ├«n euro cu un card de debit sau de credit ├«n UE este aceea╚Öi cu cea┬áaplicabil─â ├«n ┼úara dumneavoastr─â. Desigur, aceste taxe pot ´Čü diferite de la┬áo banc─â la alta.


Cumparaturile

 

În UE

Cantitatea de m─ârfuri pe care o pute┼úi cump─âra ╚Öi lua cu dumneavoastr─â c├ónd┬ác─âl─âtori┼úi ├«n interiorul Uniunii Europene nu este limitat─â, at├ót timp c├ót┬ácump─âr─âturile sunt pentru uz personal ╚Öi nu ├«n scopuri comerciale. Taxele (TVA┬á╚Öi accize) sunt incluse ├«n pre┼úul pe care ├«l achita┼úi ╚Öi nu mai pot ´Čü imputate ├«ntr-o┬áalt─â ┼úar─â din UE.

Tutun și alcool

Pentru a determina dac─â tutunul ╚Öi alcoolul sunt pentru uz personal, ´Čüecare ┼úar─â┬ápoate stabili niveluri indicative. Cu alte cuvinte, dac─â transporta┼úi o cantitate┬ámai mare din aceste bunuri, este posibil s─â ┬ávi se cear─â s─â dovedi┼úi c─â sunt┬ádestinate uzului personal ╚Öi s─â justi´Čüca┼úi achizi┼úionarea lor. Aceste niveluri indicative┬ánu pot ´Čü mai mici de:

 • 800 de ┼úigarete
 • 400 de ┼úig─âri de foi
 • 200 de trabucuri
 • 1 kg de tutun
 • 10 litri de b─âuturi spirtoase
 • 20 de litri de vin alcoolizat ┬á(precum porto sau sherr y)
 • 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos)
 • 110 litri de bere

 

Pentru o perioadă limitată, unele ţări (Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Suedia și Regatul Unit) menţin o limită de 200 cu privire la ţigaretele aduse din Estonia și Lituania, iar anumite ţări (Danemarca, Germania, Suedia, Ungaria și Regatul Unit) impun restricţii de 200 de ţigarete pentru călătorii din Bulgaria și România.

Dacă veniţi dintr-o ţară din afara Uniunii Europene

Dacă intraţi în UE dintr-o ţară care nu aparţine Uniunii Europene, puteţi aduce cu dumneavoastră, fără a plăti T VA și accize, bunuri pentru uzul personal în limitele menţionate mai jos. Același lucru este valabil și în cazul în  care veniţi din insulele Canare, insulele anglo-normande, Gibraltar sau alte teritorii în care nu se aplică normele UE cu privire la TVA și accize.

 

B─âuturi alcoolice

 • 1 litru de b─âuturi spirtoase, peste 22 % vol., sau
 • 2 litri de vin alcoolizat sau de vin spumos
 • 4 litri de vin
 • 16 litri de bere

 

Produse din tutun

Limita este mai ridicată sau mai scăzută în funcţie de ţara pe care o vizitaţi, în același timp o ţară poate alege să aplice numai limitele inferioare pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian și maritim.

Limita superioară                       Limita inferioară

200 de ţigarete            sau         40 de ţigarete sau

100 de ţigări de foi      sau         20 de ţigări de foi sau

50 de trabucuri            sau         10 de trabucuri sau

250 g de tutun             sau          50 g de tutun

Alte m─ârfuri, inclusiv parfumuri

Sunt permise până la o valoare de 300 EUR pe călător sau de 430 EUR pentru persoanele care călătoresc cu transport aerian și maritim. Unele state membre aplică o limită mai mică, de 150 EUR, pentru călătorii cu vârsta de până la 15 ani.

Asistenţă pentru consumatori

├Än calitate de consumator, sunte┼úi protejat prin legisla┼úia de baz─â oriunde v-a┼úi┬áa´Čéa ├«n UE.

 • Legisla┼úia comunitar─â privind etichetarea alimentelor v─â ofer─â posibilitatea┬ás─â face┼úi alegeri ├«n cuno╚Ötin┼ú─â de cauz─â cu privire la ceea ce cump─âra┼úi. Pute┼úi┬áveri´Čüca lista ingredientelor pentru a le identi´Čüca pe cele asociate cu alergii┬ásau intoleran┼úe. Exist─â reglement─âri privind produsele care pot ´Čü numite┬áÔÇ×biologiceÔÇŁ, precum ╚Öi norme de utilizare a indica┼úiilor privind nutri┼úia ╚Öi┬ás─ân─âtatea de pe produsele alimentare.
 • Pre╚Ťul unitar al produselor ┬áÔÇô pre╚Ťul pe kilogram sau pe litru ÔÇô trebuie afi╚Öat ├«n supermarketuri pentru ca pre┼úurile s─â ´Čüe mai u╚Öor de comparat.
 • Produsele cosmetice trebuie s─â indice termenul de valabilitate dup─â prima┬ádeschidere. C─âuta┼úi simbolul care reprezint─â un recipient deschis. Etichetele┬áproduselor de protec┼úie solar─â ar trebui s─â con┼úin─â ├«n prezent informa┼úii mai┬áclare, precum ╚Öi o precizare standard a gradului de protec┼úie UVA, termeni┬ástandard pentru descrierea nivelurilor de protec┼úie ╚Öi s─â nu con┼úin─â termeni┬ácare pot induce ├«n eroare, precum ÔÇ×protec┼úie total─âÔÇŁ.
 • Legisla╚Ťia UE ofer─â protec╚Ťie privind pachetele de servicii turistice ╚Öi┬ásistemele de proprietate imobiliar─â ├«n regim de indiviziune.


Respectarea mediului

 

Puteţi să contribuiţi la rezolvarea problemei schimbărilor climatic determinându-vă amprenta de carbon de pe telefonul dumneavoastră mobil în timp ce călătoriţi. Descărcaţi mobGAS (mobgas.jrc.ec.europa.eu) gratuit, calculaţi ce impact au activităţile dumneavoastră zilnice asupra mediului și primiţi sfaturi practice privind modul în care puteţi reduce acest impact.

Pentru a g─âsi produse mai ecologice, c─âuta┼úi ´Čéoarea ÔÇô simbolul ecologic al UE ÔÇô┬ápe bunurile de consum curent, de la s─âpunuri ╚Öi ╚Öampon la ├«nc─âl┼ú─âminte. De┬áasemenea, acest simbol v─â poate ajuta pentru a g─âsi un hotel, o pensiune, un┬ác─âmin pentru tineri sau un loc de campare care respect─â normele de ┬áprotec┼úie┬áa mediului. Floarea indic─â faptul ┬ác─â, ├«n locul respectiv de cazare sau de┬ácampare, consumul de energie ╚Öi de ap─â este limitat, c─â se produce o cantitate┬áredus─â de de╚Öeuri ╚Öi c─â se utilizeaz─â surse de energie regenerabile.


Calatoria cu ma┼čina

 

Permisul de conducere

Un permis de conducere emis într-o ţară din UE este valabil pe tot teritoriul UE.

├Än unele ┼ú─âri, pe l├óng─â permisul de conducere valabil, trebuie s─â ave┼úi asupra┬ádumneavoastr─â certi´Čücatul de ├«nmatriculare al autovehiculului.

 

Asigurarea auto

Oriunde c─âl─âtori┼úi ├«n UE, poli┼úa de asigurare a ma╚Öinii ofer─â automat acoperirea┬áminim─â (de r─âspundere civil─â) prev─âzut─â de lege. Aceasta se aplic─â, de┬áasemenea, ├«n Elve┼úia, Islanda ╚Öi Norvegia. Dac─â bene´Čücia┼úi de o poli┼ú─â de asigurare┬ácomplet─â ├«n ┼úara dumneavoastr─â, asigura┼úi-v─â c─â este valabil─â ╚Öi pentru┬ác─âl─âtoriile ├«n str─âin─âtate.

Cartea verde nu este obligatorie pentru c─âl─âtoriile ├«n UE, dar serve╚Öte drept┬ádovad─â de asigurare recunoscut─â la nivel interna┼úional ╚Öi faciliteaz─â procedurile┬áde solu┼úionare a daunelor auto ├«n urma unui accident. Dac─â nu lua┼úi cartea┬áverde cu dumneavoastr─â, lua┼úi certi´Čücatul de asigurare auto.┬á

Asigur─âtorul dumneavoastr─â v─â poate da un formular european de constatare┬áa accidentului ÔÇô document standard care faciliteaz─â demersurile privind┬ádeclara┼úia pe loc ├«n cazul ├«n care sunte┼úi implicat ├«ntr-un accident ├«n alt─â ┼úar─â.

Siguranţa rutieră

Portul centurii de siguran┼ú─â este obligatoriu ├«n toate ┼ú─ârile din UE ├«n orice tip┬áde autovehicul, inclusiv ├«n autocarele turistice ╚Öi microbuze. Automobilele,┬ácamioanele ╚Öi, unde este posibil, celelalte vehicule trebuie s─â ´Čüe echipate cu┬ádispozitive de siguran┼ú─â corespunz─âtoare pentru copii.

Folosirea telefonului mobil la volan mărește foarte mult riscul de producere a unui accident și este interzisă explicit sau implicit în toate ţările din UE.

Nivelul de alcoolemie autorizat la volan variază între 0,2 mg/ml și 0,8 mg/ml, iar unele ţări nu permit nicio îmbibaţie alcoolică în sânge.

Nu uitaţi să conduceţi pe partea stângă în Cipru, Irlanda, Malta și Regatul Unit; în unele ţări, precum Belgia, Franţa, Portugalia și Ţările de Jos, trebuie, în mod normal, să acordaţi prioritate vehiculelor care vin din partea dreaptă.


Cal─âtoria cu avionul

 

Crearea unei pieţe unice europene a transportului aerian a însemnat tarife mai mici și o ofertă mai largă în ceea ce privește transportatorii și serviciile pentru pasageri. Măsurile UE din 2009 vor ameliora performanţa și siguranţa sistemului de aviaţie european, ceea ce va însemna zboruri mai sigure, mai ecologice și mai economice.


Drepturile pasagerilor

În calitate de pasager al unui zbor, dispuneţi de anumite drepturi privind informaţiile despre zboruri și rezervări, daunele cauzate bagajelor, întârzierile și anulările, refuzul îmbarcării, indemnizările în caz de accident sau de probleme privind pachetele de servicii turistice. Aceste drepturi se aplică zborurilor regulate și zborurilor charter, atât interne, cât și internaţionale, de pe un aeroport din UE sau de pe un aeroport din afara UE având ca  destinaţie un aeroport din UE, în  cazul în care acestea sunt efectuate de o linie aeriană din UE. De asemenea, UE pune la dispoziţie o listă actualizată a companiilor aeriene care fac obiectul unei interdicţii de exploatare pe teritoriul Uniunii Europene. Pasagerii cu dizabilităţi sau cei în vârstă au acum dreptul la asistenţă gratuită la bordul aeronavelor  și în  aeroporturile UE, astfel încât să poată călători la fel de ușor ca orice altă persoană. Călătorii pot compara preţurile călătoriilor aeriene datoritănormelor UE care garantează faptul că preţul oferit include toate taxele, comisioanele și suprataxele.

Dacă doriţi să formulaţi o plângere, contactaţi mai întâi compania aeriană sau organismul responsabil cu organizarea pachetului de servicii turistice. În cazul în care aceștia nu își îndeplinesc obligaţiile, puteţi înainta o plângere către organismul naţional competent. Apelaţi serviciul Europe Direct pentru detalii privind autoritatea relevantă (număr de telefon gratuit 00 800 6 7 8 9 10 11).

Securitatea

Pentru a garanta un nivel ridicat de securitate pe ├«ntregul teritoriu UE, s-au┬ástabilit norme ╚Öi standarde comune privind subiecte cum ar ´Čü scanarea┬ápasagerilor, a bagajelor de cabin─â ╚Öi de cal─â, precum ╚Öi controalele de securitate┬áale aeronavei. Exist─â o list─â convenit─â la nivelul UE cu obiectele care nu sunt ┬ápermise ├«n cabin─â ┬ápe zborurile de pe aeroporturi din UE ╚Öi o list─â cu articole┬áinterzise ├«n bagajul transportat ├«n cala avionului. Veri´Čüca┼úi, de asemenea,┬áultimele restric┼úii privind lichidele luate ├«n cabin─â.


C─âl─âtoria cu trenul


Reţeaua feroviară a UE include 210 000 km și oferă o gamă largă de servicii de transport internaţional de pasageri. Există 5 000 km de linii de mare viteză în câteva ţări, unde trenurile ating viteze de până la 320 km/h, iar reţeaua se extinde în prezent.

Transportul interna┼úional feroviar de c─âl─âtori va deveni mai competitiv┬á├«ncep├ónd cu prima parte a anului ┬á2010, c├ónd orice companie feroviar─â autorizat─â ╚Öi┬ácerti´Čücat─â, cu sediul ├«n UE, va putea oferi servicii de transport interna┼úional de┬ápasageri.

Drepturile pasagerilor pe liniile feroviare au fost consolidate și îmbogăţite cu o mai bună informare, cu drepturi acordate pentru întârzieri, legături pierdute și anulări, precum și cu asistenţa acordată persoanelor cu dizabilităţi și persoanelor în vârstă.

S─ân─âtatea dumneavoastr─â

 

Accesul la îngrijiri medicale

├Än calitate de cet─â┼úean al unui stat membru al UE, dac─â v─â ├«mboln─âvi┼úi brusc sau┬ádac─â ave┼úi un accident pe durata sejurului dumneavoastr─â ├«ntr-o ┼úar─â din UE┬ásau ├«n Elve┼úia, Islanda, Liechtenstein sau Norvegia, pute┼úi bene´Čücia de ├«ngrijiri┬ámedicale gratuite sau la pre┼úuri reduse. ├Än acest sistem sunt incluse numai┬á├«ngrijirile medicale cu ´Čünan┼úare public─â ╚Öi ´Čüecare ┼úar─â are propriile norme privind┬ásistemul public de servicii medicale. ├Än unele ┼ú─âri, ├«ngrijirile sunt gratuite, ├«n┬áaltele achita┼úi dumneavoastr─â o parte din costuri sau trebuie s─â achita┼úi costul┬áintegral, dup─â care pute┼úi cere rambursarea. P─âstra┼úi deci toate facturile, re┼úetele┬á╚Öi chitan┼úele.

Un card european de asigur─âri sociale de ┬ás─ân─âtate simpli´Čüc─â procedurile,┬áreduce birocra┼úia ╚Öi contribuie la accelerarea ramburs─ârii costurilor. Dac─â nu┬áave┼úi card, vi-l pute┼úi procura de la casa de asigur─âri sociale sau de s─ân─âtate din┬áregiunea dumneavoastr─â. Unele ┼ú─âri integreaz─â elementele cardului european┬ápe spatele cardului na┼úional, iar altele emit carduri separate.

Asigurarea de c─âl─âtorie

S-ar putea să aveţi nevoie de o asigurare de călătorie, întrucât doar unele dintre ţările din UE achită costul integral al îngrijirilor medicale. O îmbolnăvire sau un accident în străinătate pot duce la costuri suplimentare de deplasare, sejur și repatriere, pentru care este preferabil să aveţi o poliţă de asigurare.

Medicamentele

Luaţi cu dumneavoastră reţeta dacă transportaţi medicamente prescrise de medic. Nu luaţi decât cantităţile necesare pentru uzul personal în timpul călătoriei, întrucât cantităţile mari de medicamente pot crea suspiciune.

Apa pentru sc─âldat

În întreaga Uniune, sunt stabilite standarde stricte pentru apa de scăldat, iar calitatea generală a apei este îmbunătăţită. Un raport anual al  Comisiei Europene oferă turiștilor informaţii utile despre calitatea apei în UE, privind atât apele de coastă, cât și cele interioare.

 

Dac─â vede┼úi un steag albastru pe o plaj─â sau ├«ntr-un port de agrement nautic,┬ápute┼úi ´Čü sigur c─â acestea respect─â toate normele speci´Čüce privind calitatea apei,┬ásiguran┼úa, serviciile, precum ╚Öi gestionarea ╚Öi informarea cu privire la mediu.

În 2008/2009, peste 2 700 de plaje și porturi de agrement nautic din UE au primit un steag albastru. Acest sistem facultativ este coordonat de Fundaţia pentru educaţie ecologică.

Pentru mai multe informatii accesati site-ul Comisiei Europene.