fbpx

Pe plaiuri oltenesti – excursie de o zi

  • Destinatie: Manastirea Polovragi
  • Tip transport:
  • Distribuie oferta:
    Print Friendly, PDF & Email
  • Aceasta oferta nu mai este disponibila


Pe plaiuri oltenesti !!!

Data excursie:  22 IUNIE

TARIF :  95 Lei

Manastirea Horezu, Culele de la Maldaresti, Manastirea Polovragi si Pestera Polovragi


 

Plecare din Bucuresti de la baza Dealului Patriarhiei la ora 06.30 pe traseul:

BUCURESTI – RAMNICU VALCEA – HOREZU – POLOVRAGI

VIZITAM:

Manastirea Horezu

Mănăstirea Hurezi sau Mănăstirea Horezu, cea mai de seamă ctitorie a domnului martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714), sinteză a artei românești din acel timp, a fost construită între anii 1690 și 1693, biserica mare a așezământului fiind târnosită la 8 septembrie 1693. Manastirea cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena este asezata într-un colț pitoresc sub munții Căpățânii, unde singurătatea și liniștea este tulburată doar de strigătul huhurezilor, pasărea care a dat și denumirea locului.  Manastirea este in Patrimoniul Unesco din 1993.

Culele de la Maldaresti

Satul Măldărești deține o adevărată comoară de istorie și arhitectură − câteva dintre ultimele cule rămase în picioare pe teritoriul țării. Specifice secolelor XVIII și XIX, aceste case boierești fortificate erau răspândite peste tot prin Balcani, mai ales în Albania și în Serbia. Istoricii consideră că originea lor este una asiatică, din Afganistan și Iran. Erau ridicate cu scopul de a proteja viețile și avuțiile familiilor boierești de raidurile turcilor, de bandele de tâlhari ori de răzvrătirile țăranilor de pe moșiile locale. Culele erau amplasate în zone deschise, cu vizibilitate bună, pentru a sesiza pericolul din timp. În Complexul Muzeal Măldărești se păstrează cea mai veche culă din România, pe care o vom vizita si noi − Cula Greceanu. A fost construită de jupânul Gheorghe Măldărescu și de soția sa, jupânița Eva, pe la 1517. În forma sa actuală, Cula Greceanu a fost restaurată în 1967, după care a fost deschisă pentru vizitatori. Formează un ansamblu împreună cu Casa Memorială I.G. Duca, fiind declarate monument istoric. Și aceste construcții au beneficiat de ample lucrări de conservare și restaurare în anii 1966-1967. Vizitam si Cula Duca, care formează un ansamblu împreună cu Casa Memorială I.G. Duca, fiind declarate monument istoric. Și aceste construcții au beneficiat de ample lucrări de conservare și restaurare în anii 1966-1967.

Manastirea Polovragi

Mănăstirea Polovragi este așezată într-un cadru pitoresc, la poalele muntelui Piatra Polovragilor, în apropierea Cheilor Oltețului, într-o livadă cu pomi fructiferi și castani comestibili, amintind de clima blândă a mănăstirilor Tismana și Bistrița. Are o vechime de 500 de ani (1505), ctitori de început ai acestui sfânt lăcaș fiind Radu și Pătru, fiii lui Danciul Zamona, menționați într-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânăr (1477-1481). După Danciul Pârâianu și înaintașii acestuia, Constantin Brâncoveanu poate fi socotit ca fiind al treilea ctitor al Mănăstirii Polovragi. Pictura bisericii este deosebit de valoroasă atât în ceea ce privește iconografia cât și execuția tehnică. Ea a fost executată în anul 1713 de Constantin Zugravul. De o parte și de alta a intrării în pridvor se pot admira cele două reprezentări iconografice, unice în țara noastră, ale mănăstirilor românești închinate la Sfântul Munte Athos.

Pestera Polovragi ( durata aproximativ 3 ore)

Peştera Polovragi, a 5-a ca marime din tara, a fost cunoscută din timpuri străvechi. Chiar deasupra ei, săpăturile arheologice au scos la iveală vestigiile unei cetăţi dacice şi daco-romane. Ea a fost desigur vizitată de-a lungul evului mediu şi locuită temporar de pustnici (Peştera lui Pahomie) sub administraţia mănăstirii Polovragi. Prima descriere a fost făcută de Joannes, în 1868 iar Al. Vlahuţă, care a vizitat-o, o menţionează în cartea sa România pitorească. Grota gorjeană este una dintre cele mai lungi din Europa cu peste 10,3 km şi specialiştii nu sunt siguri dacă i-au dat de capăt. Din cei 10 km ai peşterii, doar aproximativ 900 de metri sunt accesibili publicului, în rest doar speologii au acces. În grotă este cald şi umed (temperatura constantă este de 9 grade Celsius şi umiditatea medie de 90%).

 

SERVICII INCLUSE:

  • Transport cu autocarul
  • Insotitor din partea agentiei

SERVICII NEINCLUSE

Intrarea la obiective:

  • Ansamblul Maldaresti: 3 lei pentru adulţi/ 2 lei pentru copii;
  • Pestera Polovragi: 10 lei pentru adulti/ 5 lei pentru copii.

 

 

SERVICII INCLUSE:

  • Transport cu autocarul
  • Insotitor din partea agentiei

 

SERVICII NEINCLUSE:

Intrarea la obiective:

  • Ansamblul Maldaresti: 3 lei pentru adulţi/ 2 lei pentru copii;
  • Pestera Polovragi: 10 lei pentru adulti/ 5 lei pentru copii.