Star Holidays va propune un Circuit incarcat de obiective turistice si peisaje frumoase… la vecinii nostri sarbi. Descoperim istoria Serbiei si obiective turistice demne de vazut din tara vecina, poposim in batranul Belgrad, admiram peisajele spectaculoase descrise de Lacul de Argint la Veliko Gradiste. Petrecem un weekend minunat si ne incarcam cu energie pozitiva, dar si cu multe amintiri pretioase.
Intalnire la ora 06.15 la punctul de imbarcare STAR HOLIDAYS zona Timpuri Noi- Benzinaria Mol.
Calatorim pe traseul:
Bucuresti –Pitesti – Craiova – Drobeta Turnu Severin-Veliko Gradiste
Dupa imbarcare calatorim pe traseul de mai sus.
Trecem granita in Serbia, pe traseu facem o oprire pentru a admira peisajele spectaculoase pe care Dunarea le creeaza in drumul sau printre munti. Scurt popas in Donji Milanovac pentru schimb valutar si eventuale cumparaturi.
Poposim la Situl aheologic Lepenski Vir– descoperit în anul 1965, unul dintre cele mai mari și mai importante sit-uri arheologice aparținând Mezoliticului și Neoliticului. Cultura sa este veche de aproximativ 8000 de ani și a reprezentat un necunoscut pentru arheologi. „Este deosebit de important pentru că putem spune că acest loc a fost unul de tranziţie de la viaţa nomadică la cea sedentară. Putem spune că Lepenski Vir a fost prima aşezare de pe teritoriul Europei.” spune Nemanja Zurkic, muzeograf.
Dupa amiaza sosim in Veliko Gradiste, oraselul aflat pe malul râului Pek, în locul în care acesta își varsă apele în Dunăre. Este un loc extrem de pitoresc, cu parfum de epocă, bazarul, faleza Dunării care leagă orașul de Lacul de Artgint, grădinile cu flori sau terasele cochete. Ne bucuram si noi in tihna de frumusetea locului si și mai ales, de binecunoscuta ospitalitate sârbească
Cazare si cina la Hotel Srebrno Jezero.
Mic dejun. Astazi vom face o incursiune in istoria Serbiei. Poposim la Cetatea Ram, construită din porunca sultanului Baiazid al II-lea.
Legenda spune că sultanul Turc a fost uimit de frumusețea acestui loc, a întins un covor de rugăciunea (ihram), s-a rugat, a adormit și când s-a trezit s-a simțit renăscut. Ulterior a zis ”Unde este acest ihram al meu, să îmi construiți un oraș” – și așa și-a primit numele Ram. Recent, cetatea a fost complet renovată, și în plus față de priveliștile minunate ale Dunării , priveliștea apusului de soare din Ram a fost clasificată ca fiind una dintre cele mai frumoase din Europa de către o multitudine de reviste faimoase. Cetatea avea drept scop protejarea granițelor și intereselor otomane în Bazinul Panonic. După extinderea Imperiului otoman spre vest, cetatea își pierde din importanță, rămânând în istorie ca una din primele fortificații de pe teritoriul Serbiei dotată cu tunuri.
În prezent Cetatea Ram a fost restaurată și redată circuitului turistic, iar panorama oferita asupra fluviului Dunărea este una ce nu trebuie ratată.
In continuare, vizitam Parcul Arheologic Viminacium, un important sit arheologic . Acesta este unul dintre cele mai bine conservate și extinse situri arheologice din fosta provincie romană Moesia Superior, fiind datat în perioada Imperiului Roman. Viminacium a fost fondat în secolul I d.Hr. și a atins apogeul în timpul domniei împăraților Traian și Hadrian. A devenit un important centru militar, economic și politic datorită poziției sale strategice la frontiera de pe Dunăre. Orașul a fost distrus în repetate rânduri de invaziile triburilor barbare, dar a fost reconstruit de fiecare dată până în secolul al VI-lea, când a fost abandonat definitiv după invaziile hunilor și avarilor.
Printre descoperiri arheologice importante de aici se numără: Amfiteatrul roman, una dintre cele mai remarcabile descoperiri din Viminacium. Amfiteatru roman bine conservat, putea găzdui aproximativ 12.000 de spectatori și era folosit pentru luptele gladiatorilor și alte spectacole publice; băile romane denumite „thermae”, care erau un loc central pentru activitățile sociale și igienice ale locuitorilor orașului; morminte și necropole, cimitirul vast și bogat decorat cu peste 14.000 de morminte, unele dintre ele cu fresce remarcabile și sarcofage. S-au descoperit multe artefacte, inclusiv bijuterii, obiecte de uz zilnic și sculpturi, care oferă detalii despre viața cotidiană a locuitorilor; legiunea VII Claudia, una dintre principalele legiuni staționate la Viminacium. Ruinele cazărmilor și ale altor clădiri militare au fost excavate, oferind informații prețioase despre organizarea și viața cotidiană a soldaților romani; drumurile romane și sistemul de apărare. Astăzi, Viminacium funcționează ca un parc arheologic și un muzeu în aer liber, care atrage turiști și arheologi din întreaga lume.
Ne intoarcem la hotel si doritorii pot participa la o frumoasa croaziera pe Dunare pana la Cetatea Golubac ( croaziera dureaza 3 ore iar pretul va fi comunicat inainte de plecare, in prezent acesta este de 1700 RSD – aproximativ 75 Lei de persoana ).
Seara cazare si cina la acelasi hotel.
Mic dejun. Timp liber la Lacul de Argint sau Excursie Optionala la Belgrad ( 25 Euro/ persoana ).
Vom descoperi Belgradul intr-un tur panoramic de autocar Noul Belgrad si Orasul Vechi, cu Biserica Sfantul Sava, Piata Slavia, Palatul Belgrad, Primaria,Parlamentul, Teatrul National, Muzeul National si Universitatea. Vizitam Cetatea din Parcul Kalemegdan, un spațiu ce se întinde până la malurile Dunării și ale Râului Sava. Fortareata a fost in trecut o fortificatie militara importanta, iar in prezent, gazduieste parcul central al Belgradului. A fost intemeiata in secolul al III-lea i.Hr, de liderul unui trip celtic, care i-a cucerit pe dacii si tracii care locuiau in zona. In acea perioada, fortareata era cunoscuta sub numele Singidunum. Ulterior, a fost disputata de numeroase popoare, printre care amintim romanii, turcii, ungurii sau bulgarii. Sunt zvonuri care spun ca mormantul infricosatorului Atilla s-ar afla sub cetatea Kalemegdan. Mai departe, poposim la Catedrala Ortodoxă Arhanghelul Mihail, construită la ordinele domnitorului Milos Obrenovic, în 1837 iar peste drum zărim şi Palatul Prinţesei Ljubica. Palatul cu aspect Balcani a fost construit în 1830 pentru familia lui Miloš Obrenović, Prințul Serbiei. Catedrala Sf. Sava este urmatoarea oprire. Templul Sfântului Sava este o frumoasă biserică ortodoxă din Belgrad, Serbia. Este cea mai mare biserică ortodoxă din lume și se află în topul celor mai mari lăcașe de cult din lume. Catedrala este dedicată Sfântului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe din Serbia, fiind o figură religioasă importantă pe teritoriul statului. Catedrala Sfântul Sava a fost construită pe platoul Vracar, fiind locul unde se presupune că în anul 1595 ar fi ars chiar rămășițele Sfântului Sava. Admiram maretia acestui lacas de cult impresionant si ne rugam la Sf Sava.
Ne intoarcem la hotel, timp liber pentru plimbari si plaja.
Cazare si cina la acelasi hotel.
Mic dejun. Poposim in Kladovo, un oraș mic și pitoresc situat în partea de est a Serbiei, la granița cu România. Este o destinație mai puțin cunoscută, dar cu o istorie bogată și peisaje naturale impresionante. Timp liber pentru plimbari si cumparaturi. Doritorii pot vizita insotiti de ghid Cetatea Fetislam , pozitionata foarte aproape de centrul orasului.
Plecam spre casa, unde vom ajunge in cursul serii, in functie de trafic.
Transport cu autocar clasificat
Taxele de drum
Cazare la hotel Srebrna Jezero in Veliko Gradiste cu mic dejun si cina; hotelul dispune si de plaja la Lacul de Argint
Insotitor din partea agentiei
Intrarea la obiective
Croaziera pe Dunare
Cheltuieli personale si cheltuielile cu masa de pranz
Excursia optionala la Belgrad
Taxa de statiune 1 Euro/ persoana/ zi ( se plateste cash in autocar )
Grup minim 35 persoane
Locurile in autocar se distribui incepand cu a DOUA bancheta
Avans minim 100 Euro/ persoana
Acestea sunt obiectivele propuse spre vizitare. In functie de starea meteo de la momentul resptectiv aceste obiective pot fi atinse sau nu.
Excursia trebuie achitata integral inainte de plecare.
Programul acţiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup în funcţie de anumite situaţii speciale.
Toate intrările la obiectivele turistice din Serbia se achită în moneda națională
Persoanele care vor călători singure pot opta pentru Partaj în camera dublă, situatie în care agenția va aloca, în funcție de înscrierile existente sau ulterioare, o persoană pentru partaj fiecărui solicitant
Trecerea frontierei in Serbia se face in baza actului de identitate ( CI sau Pasaport )
Rezerva
Pentru moment nu exista o harta de afisat.
Transport cu autocar clasificat
Taxele de drum
Cazare la hotel Srebrna Jezero in Veliko Gradiste cu mic dejun si cina; hotelul dispune si de plaja la Lacul de Argint
Insotitor din partea agentiei
Intrarea la obiective
Croaziera pe Dunare
Cheltuieli personale si cheltuielile cu masa de pranz
Excursia optionala la Belgrad
Taxa de statiune 1 Euro/ persoana/ zi ( se plateste cash in autocar )