Intalnire la ora 06.15 la Timpuri Noi ( Benzinaria Mol ), plecam la ora 06:30.
Star Holidays porneste intr-o calatorie prin Romania noastra frumoasa. Pasim pe urmele istoriei in locurile in care s-a infaptuit Unirea tuturor romanilor, coboram in adancurile pamantului pentru o portie de sanatate la Salina Turda, descoperim frumuseti naturale impresionante cum ar fi Gradina Zmeilor sau Gradina Botanica din Jibou.
Aventura noastra incepe cu o incursiune in istorie la superba Cetate Alba Carolina, cea mai mare cetate construită în stil Vauban din România. Facem un tur al cetatii si admiram Sala Unirii, Catedrala Romano-Catolica si Catedrala Ortodoxa a Unirii – locul unde s-a infaptuit Marea Unire, dar si monumentele istorice, statui statui ridicate în cinstea unor figuri reprezentative din istoria poporului nostru.
Poposim si la Manastirea Dumbrava, un adevarat colț de rai unde se îngemănează rugăciunea cu munca. Aici în mod pilduitor slujirea lui Dumnezeu este întregită de slujirea semenilor, mai ales a celor aflați în dificultate. Calatoria noastra continua catre Turda, acolo unde ne vom caza la hotel 3*.
Mic dejun. Astazi ne asteapta o zi incarcata de frumos.
Pornim spre Salaj, unde vom vizita Gradina Zmeilor, rezervaţie de tip geologic și peisagistic care impresionează prin aspectul şi complexitatea stâncilor cu forme bizare (turnuri, ciuperci, ace, abrupturi stâncoase). Gradina este supranumita Cappadocia de Romania, este monument al naturii si arie protejata de interes national.
In continuare, poposim la Gradina Botanica din Jibou, un punct de atracție pentru foarte mulți vizitatori din țară și de peste hotare. Aceasta a luat ființă în anul 1968 din inițiativa priceputului profesor Vasile Fati. În prezent, se întinde pe o suprafață de 25 ha, așezată în cadrul ansamblului Wesselényi. Amplasată la altitudinea de 272 m, înconjurată de dealuri destul de înalte, care o protejează împotriva curenților reci, se bucură de un climat foarte favorabil, care permite cele mai variate experimentări. Colecțiile Grădinii Botanice cuprind peste 5.000 de specii de plante provenite din variate zone geografice ale lumii.
Lectia de istorie de astazi este despre romani la Castrul Porolissum, unul dintre cele mai mari și bine păstrate situri arheologice din România. Aflat lângă comuna sălăjeană Moigrad, Porolissum a fost la originile sale, în anul 106, centru militar de graniță, stabilit de împăratul Traian în timpul războaielor daco-romane. În câteva decenii, așezarea a devenit un important centru comercial, care a ajutat la dezvoltarea schimburilor dintre romani și barbari.
„A fost un oraș puternic, un oraș înfloritor, dar el a pulsat, în primul rând, prin legăturile pe care le-a avut cu Napoca și cu celalalte orașe romane din Transilvania, dar și cu zona dacilor liberi de pe Valea Someșului, din zona Codrului, din zona Șimleului, care își vindeau aici mărfurile și care cereau protecție în caz de nevoie de la militarii romani. Înfipt în lumea barbară, Porollissum era o speranță pentru această zonă sub aspect militar, pentru că numărul mare de militari, buna organizare făceau ca viața să fie înfloritoare”, spune Ioan Ciocian, profesor de istorie.
Ne intoarcem la Turda si innoptam la acelasi hotel .
Dimineața după micul dejun vom vizita împreună faimoasa Salină Turda, un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelenta de conservare a lucrarilor miniere si a utilajelor utilizate la transportul sarii, alaturi de grija cu care s-au efectuat lucrarile de pregatire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, au facut ca istoria si legenda sa se împleteasca armonios aici. Numarul tot mai mare de turisti, sositi din cele mai îndepartate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice si istorice. Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj . Îmbinarea armonioasă între mediul natural și sărat al minei cu elementele de design minimaliste și moderne creează o atmosferă unică.
Câteva dintre atracțiile salinei pentru vizitatori:
Activități balneare și de agrement: ștrand, SPA, bazin înot, roată, minigolf, bowling, plimbare cu bărcuțe pe lacul subteran, biliard, tenis, etc.
Petrecem aici cateva ore, dupa care, plecam spre Bucuresti.
Sosire in Bucuresti in cursul serii.
Pentru moment nu exista o harta de afisat.