Va invitam intr-o frumoasa calatorie in cadrul careia vom descoperi obiective turistice de top, ajungem pe minunatele plaiuri ale “Tinutului Sarii”, respiram aer sarat, atat de benefic, la Salina Praid si vizitam cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere- Sighisoara.
Intalnire la ora 06.15 la Benzinaria Mol, Timpuri Noi. Dupa imbarcare in autocarul StarBus plecam la ora 06:30.
Prima oprire o vom face la Biserica Fortificata din Viscri, satul printului Charles al Marii Britanii. Aici timpul parcă a stat în loc. De la poarta de lemn şi grădina de pomi fructiferi care o înconjoară, de la treptele de piatră măcinate de iernile grele şi până la muzeul din biserică, totul arată ca acum câteva secole. Biserica îţi taie practic respiraţia. Orga veche de 300 de ani, băncile de lemn sculptat, tocite de-a lungul timpului, dar şi o cutie a milei pictată manual, toate pot fi admirate în linişte.
Ne continuam drumul spre Saschiz, un alt sat de poveste din Transilvania. Acolo vom vizita Biserica Evanghelica. Biserica a fost construita la sfarsitul secolului XV (1496) de catre colonistii sasi. Din exterior seamana cu un bastion, datorita zidurilor de piatra si caramida care o inconjoara. Admiram orga adusa din Brasov la 1788 si podul fortificat. Turnul bisericii fortificate seamana cu Turnul cu ceas din Cetatea Sighisoarei, pentru ca au fost construite in aceeasi perioada.
Poposim pentru cumparaturi in satul meşteşugăresc Corund, unde trăiesc sute de olari, ale căror produse sunt unice în lume.
Ajungem in Sovata, statiune celebră pentru apele cu conţinut mare de sare, cu efecte balneare benefice pentru om.
Cazare si cina la pensiune in Sovata.
Mic dejun.
Astazi vizitam obiectivul principal al calatoriei noastre, Salina Praid, numită și izvor de sănătate pentru cei cu probleme respiratorii dar și loc inedit de vizitat. Salina se afla in bazinul muntilor Gurghiului, cuprinsa in Dealul Sarii, formand triunghiul Praid – Ocna de Jos – Ocna de Sus. Aerul este puternic ionizat, deosebit de eficient in tratarea afectiunilor respiratorii.
Exploatarea subterana a sarii geme de la Praid a inceput in anul 1762, cand, in partea de sud-vest a Dealului Sarii, s-a deschis mina Iosif (József). Mina a avut o forma de clopot (ogivala). Sarea extrasa manual era pusa in piei de bivoli si trasa la suprafata cu ajutorul unui crivac cu cai. Din ocna-clopot Iosif s-au deschis apoi doua camere laterale, numite minele Carol (Károly) si Ferdinand, cu forma de clopot.
In anul 1864, langa mina Iosif, s-a deschis mina Paralela (Párhuzamos), cu profil trapezoidal, care si in prezent constituie una din cele mai mari cavitati subterane din tara.
E fantastic ca la 120 de metri sub pământ, în plin zăcământ de sare, să ai posibilitatea de a servi o cafea sau un ceai, de a te ruga într-o minibiserică amenajata aici și de a vizita minimuzeul. E ca un adevărat orașel amenajat într-o imensă peșteră.
Dupa vizitarea Salinei, pornim spre Sighisoara, acolo unde vom face o scurta oprire.
Cetatea Sighişoara este considerată cea mai mare cetate medievală din Europa locuită fără întrerupere, dar şi cea mai bine păstrată cetate orășenească din Transilvania, cel mai atrăgător şi mai complet ansamblu urban medieval din România, devenit patrimoniu mondial al UNESCO din anul 1999.
Sosim in Bucuresti in cursul serii.
Pentru moment nu exista o harta de afisat.